Blomkåls gratäng med stekt kassler

Kost och hälsa / Permalink / 0
Bild lånad från Zeinas kitchen
 

6 portioner blomkålsgratäng
2 st färska blomkålshuvuden eller 1 kg djupfryst blomkål
1/2 purjolök
250 g riven ost
4 dl mjölk
2 dl grädde (valfri fetthalt, gärna hög fetthalt för krämig gratäng)
3 msk mjöl
1 grönsaksbuljongtärning eller salt
Svartpeppar
TIPS! Du tillsätta knaperstekt bacon i gratängen och servera den med sallad. Du kan även smaksätta den med vitlök eller torkade örter som tex rosmarin och timjan.

Gör såhär:
Strimla purjolöken och ställ åt sidan. Dela blomkålen i stora buketter om du använder färsk. Koka upp lättsaltat vatten och häll i färska eller djupfrysta blomkålsbuketter. Låt koka i ca 5 min, tills de mjuknar. Sila av ordentligt. Blanda mjölk, grädde och mjöl i en kastrull. Koka upp under omrörning, när såsen börjar tjockna smular du i buljong, vänd sedan i riven ost. Spara lite ost till garnering. Smaka av såsen med lite svartpeppar. Lägg blomkål och purjolök i en form, häll över såsen och strö på lite ost. Baka mitt i ugnen i ca 20 min på 200°. Ta ut och låt gratängen svalna lite innan servering. Serverar detta med stek kassler

Till top